Ένα θεραπευτικό ταξίδι-Ιστορίες για παιδιά

Μια σειρά θεραπευτικών παραμυθιών που, πέρα από την εικονογράφηση που ελκύει κάθε παιδικό βλέμμα, λειτουργεί ως βοηθητικό εργαλείο για θεραπευτές, εκπαιδευτικούς και γονείς ,ενθαρρύνοντας τα παιδιά να επεξεργαστούν με ασφάλεια τις ανησυχίες τους.

Πρόλογος

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή με ιστορίες  που έχω χρησιμοποιήσει η ίδια μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο με τα παιδιά. Η Ντροπαλή λουλουδονεράιδα, ο Ιππόκαμπος Κοκκινομαγουλάς, το Φοβάμαι τα όνειρακαι ο Κλέφτης τίγρης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από θεραπευτές, εκπαιδευτικούς και γονείς ως μέσο ψυχαγωγίας ή ως ένα μέσο διευκόλυνσης της έκφρασης προβληματισμών και συναισθημάτων. Για κάθε ιστορία παρέχεται και ένα πρωτογενές υλικό επεξεργασίας έτσι ώστε το παιδί να παίξει, να διασκεδάσει αλλά και να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να επεξεργαστεί βαθύτερα δικές του δυσκολίες και προβληματισμούς που σχετίζονται με τη ζήλεια, τις φοβίες, τις δυσκολίες στις κοινωνικές συναναστροφές αλλά και τον ερχομό ενός ακόμη μέλους στην οικογένεια.

Τα παραμύθια, όπως άλλωστε και το παιχνίδι, μέσω των συμβολισμών που περιέχουν αποτελούν ένα πολύ καλό και ασφαλές εργαλείο στα χέρια των θεραπευτών και των γονέων, ώστε τα παιδιά να αγγίξουν θέματα τα οποία τα δυσκολεύουν και δεν είναι εύκολο να τα εκφράσουν. Ας μην ξεχνάμε πως ένα παιδί σπανίως θα έρθει να μας πει ότι δυσκολεύεται σε κάποιον τομέα. Τα παιδιά δεν μιλούν με λέξεις όπως οι ενήλικες. Μιλούν με το σώμα τους, με τη φαντασία τους και με εικόνες. Έτσι, μέσα από το παραμύθι, έχουν την ευκαιρία να ταυτιστούν με τους ήρωες και να γίνουν κι εκείνα πρωταγωνιστές στην ιστορία που εκτυλίσσεται, βρίσκοντας ακόμη και λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ίδια στην καθημερινότητά τους.

Oπισθόφυλλο

Η Ηχώ, η μικρή λουλουδονεράιδα, ήρθε στο δάσος για να κλέψει τους φίλους της Δάφνης;

Ο μικρός τίγρης γιατί αρπάζει ξένα αντικείμενα χωρίς να πάρει άδεια;

Πώς θα καταφέρει ο μικρός Ορφέας να κοιμάται στο δωμάτιό του χωρίς να φοβάται;

Γιατί ο ιππόκαμπος Κοκκινομαγουλάς έχει τόσο κόκκινα μάγουλα;

 Μια σειρά θεραπευτικών παραμυθιών που, πέρα από την εικονογράφηση που ελκύει κάθε παιδικό βλέμμα, λειτουργεί ως βοηθητικό εργαλείο για θεραπευτές, εκπαιδευτικούς και γονείς ,ενθαρρύνοντας τα παιδιά να επεξεργαστούν με ασφάλεια τις ανησυχίες τους.

 Συναισθήματα ντροπής, ζήλειας, φόβου, θυμού ζωντανεύουν μέσα από τους ήρωες των ιστοριών. Οι ποικίλες διασκεδαστικές δραστηριότητες και κουίζ στο τέλος της κάθε ιστορίας, βοηθούν μικρούς και μεγάλους να βρουν λύσεις συμβάλλοντας στη συναισθηματική κατανόηση και ψυχική ενδυνάμωση τους.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Μαρίνα Μποζάνη-Ψυχολόγος/Συγγραφέας
Εικονογράφος: Βιβή Μαρκάτου
Επιμέλεια Κειμένου: Σοφία Πολίτου Βερβέρη
Τύπος Μέσου: έντυπο / ΒΙΒΛΙΟ
Διαθέσιμες Γλώσσες: Ελληνικά
Σελίδες: 32
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ημερομηνία Έκδοσης: 2022
Έκδοση: 1η
Εκδόσεις: Books With Shoes
ISBN: 978-618-85735-2-9