Πρόσφατα Άρθρα

Υπηρεσίες

" να σχετίζεται πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά με το παιδί του δείχνοντας εμπιστοσύνη "
Πώς να ανακοινώσω στο παιδί μου ότι θα επισκεφτούμε τον ψυχολόγο χωρίς να το κάνω να νιώσει άσχημα; Μαρίνα Μποζάνη Ψυχολόγος, Πώς να ηρεμήσω ένα θυμωμένο παιδί: Κάποιες τεχνικές πρακτικές Μαρίνα Μποζάνη Ψυχολόγος, Ατομική Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων, Συμβουλευτική Γονέων

Πώς να ανακοινώσω στο παιδί μου ότι θα επισκεφτούμε τον ψυχολόγο χωρίς να το κάνω να νιώσει άσχημα;

Μια από τις συχνότερες ανησυχίες των γονιών αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ανακοινώσουν στο παιδί τους ότι θα επισκεφτούν τον ψυχολόγο. Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί γονείς φοβούνται ότι αν αναφέρουν στα παιδιά τους ότι θα επισκεφτούν τον ψυχολόγο, θα τα κάνουν να νιώσουν άσχημα και μειονεκτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους μπορεί να μην γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει ένας ψυχολόγος, αλλά όταν έρθουν σε επαφή μαζί του αμέσως αρχίζουν να αισθάνονται τις θετικές αλλαγές που επιφέρει αυτή η συναναστροφή. Έτσι, μέσα από την επαφή του με τον ψυχολόγο, το παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις καταστάσεις που το απασχολούν, έχει την δυνατότητα να εκφραστεί και να ακουστεί και συνεπώς αρχίζει και αναπτύσσει την προσωπικότητά του μαθαίνοντας πώς να ξεπερνά τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται.

Όμως, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και εδώ η πρώτη επαφή είναι αρκετά σημαντική. Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, ποιον πρόκειται να επισκεφτούν και σε τι πρόκειται να τους βοηθήσει αυτό το άτομο. Είναι λάθος να λέμε στα παιδιά ότι θα πάνε στον ψυχολόγο επειδή δεν είναι καλά παιδιά ή επειδή δεν ακούνε τον μπαμπά και τη μαμά, καθώς έτσι, αφενός λέμε ψέματα και αφετέρου προκαταβάλουμε το παιδί ότι ο ψυχολόγος είναι εκεί για να το τιμωρήσει. Προτιμότερο, λοιπόν, είναι να αναφέρουμε στα παιδιά πως ο ψυχολόγος μπορεί να τα βοηθήσει να σκεφτούν ωραίες ιδέες για να ελέγχουν το θυμό τους ή την στενοχώρια τους ή ότι μπορεί να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα παιδιά που τα πειράζουν στο σχολείο και τα στενοχωρούν. Επίσης, αν απευθυνόμαστε σε μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να τους εξηγήσουμε ότι ο ψυχολόγος μπορεί να ακούσει τις ανησυχίες τους και να τα βοηθήσει να βρούνε λύσεις σε αυτές. Τέλος, αν απευθυνόμαστε σε εφήβους καλό είναι οι γονείς να συζητήσουν ξεκάθαρα τα όποια θέματα τους απασχολούν με το έφηβο παιδί τους και να του εξηγήσουν ότι ο σκοπός της επίσκεψης στον ψυχολόγο είναι να βοηθηθεί ο έφηβος ο οποίος περνά μια δύσκολη ομολογουμένως περίοδο της ζωής του, έτσι ώστε να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος του ή τον θυμό του, για παράδειγμα.

Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να λέμε την αλήθεια στα παιδιά και να τους εξηγούμε ότι ο άνθρωπος που θα επισκεφτούν μοναδικό στόχο έχει να τα βοηθήσει. Και αυτό γιατί στην ζωή μας υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις που όλοι, είτε μικροί είτε μεγάλοι χρειαζόμαστε βοήθεια και όταν συμβαίνει αυτό, δεν είναι κακό να την ζητάμε.

Μαρίνα Μποζάνη, Ψυχολόγος Msc

Πηγή: politischios.gr